Oso Dresi

Oké, we doen even een klein beetje geschiedenis. Tijdens de slavernij werden honderdduizenden Afrikanen verscheept naar Suriname, en op wrede wijze te werk gesteld. Tot hier een ieder bekend denk ik. Een aantal van hen wist te ontsnappen en vestigden zich in het oerwoud. De Marrons.

En hoewel ik echt niet voor de poes ben, kan Ik me er zelf geen voorstelling bij maken hoe ik in godsnaam zou moeten overleven  midden in de jungle. Maar deze mensen is het gelukt. En op een indrukwekkende manier.

Maar goed, in het oerwoud geen winkel, geen dokter, geen medicijnen.  Bomen en planten, meer niet. Op onnavolgbare wijze hebben deze mensen geleerd en zich eigen gemaakt wat de natuur ons kan bieden. En dat is heel wat zo is gebleken.

Waar behandeling met onze moderne medicijnen toch eigenlijk een kwestie van symptoombestrijding is, kunnen deze mensen menig ziekte werkelijk genezen. Het oerwoud is onze apotheek wordt ook wel gezegd. Hier komen dus de Oso dresi vandaan. Huismedicijnen.

Zo had ik een paar wondjes op mijn enkel. Muggenbulten stuk gekrabd in mijn slaap, en ze wilden maar niet genezen. Sterker nog, de boel was behoorlijk aan het ontsteken.  Ik zal er rekening mee houden dat een aantal van u net als ik zeer visueel ingesteld is, en nu niet verder beschrijven.

Ik heb er tubes Betadine op weggesmeerd zonder enkel resultaat. Van het potje met antibacteriële crème van de huisarts dat soelaas had moeten bieden was de bodem zichtbaar, maar dat was de ontsteking ook nog steeds. Zelf heb ik ook nog een heel arsenaal homeopathische middelen bij me. Maar de Arnica deed niet zijn werk. In ieder geval niet afdoende.

Na een paar weken, vroeg ik mijn tante om raad. Zij heeft een enorme kennis van planten en kruiden. En achteraf vraag ik me ook af waarom ik niet eerder naar haar toe ben gegaan. Ze heeft even naar mijn enkel gekeken en zei: Uproli. Hoepelolie.

Upru-oli komt van de Uprububa (fon. Oeproeboeba). Allright! Even tien keer snel achter elkaar opzeggen. De Copaifera guyanensis, die groeit hier in Suriname. In de bast wordt een snee gemaakt, een kap gezet, en de olie die er langzaam uitdrupt wordt opgevangen. Smeer het een paar dagen en je zult zien dat het weg is zei ze.

Inmiddels heb ik genoeg van dit soort dingen gezien om geen moment te twijfelen. En ja hoor, al na een dag verdwijnt de ontsteking, komt er een mooie korst op, en na een dag of vier was de eerste wond mooi genezen. Nog twee te gaan.

Ter informatie. Hoepelolie koop je niet in de winkel. Mijn adres is de Brunswijkmarkt, dat ligt links van de Centrale Markt, aan de Waterkant. Ik noem het altijd gekscherend de Wintigroothandel, maar begrijp me goed, ik kom er graag. Hangt een heel goede vibe. Een flink flesje hoepelolie kost 30 srd..

ilse-in-switi-sranan

 

 

5 reacties op “Oso Dresi

 1. Lieve schat, ik denk dat we vaker in ons eigen kunnen moeten gaan geloven, tenslotte is de oorsprong menig medicijn afkomstig uit het oerwoud.
  De inheemsen weten er ook aardig wat van en een kombinatie met het westerse, kan wonderen verrichten.
  Ik heb telang met kanker geleefd om het niet te weten.
  Onthoud dit goed; iedere plant in je achtertuin heeft een doel ( ook onkruid, tussen haakjes ) en niet zomaar een doel.
  Wij wonen in een Goddelijke paradijs en daar mogen we dankbaar voor zijn.

  • Hoe helpt het om moeder te worden, ik wil graag informatie want ben al een tijdtje bezig maar lukt mij niet. Moet ik het gewoon drinken

 2. Dag Eleonora, die werking had ik nog niet van gehoord, maar dat zegt ook niet zoveel. Ben overigens ook dol op de krappa-olie. Ik gebruik hem tegen jeuk van muskietenbeten. En daar heb ik er genoeg van.

  Tan bun,
  Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>